KW omrekenen naar Pk

Het vermogen van een auto motor wordt over het algemeen aangegeven in kilowatt (kW). Deze eenheid is gebaseerd op de watt, deze werd naar James Watt vernoemd, de uitvinder van de stoommachine. 1000 watt staat gelijk aan één kilowatt (kW).

Vaker wordt de maateenheid Pk (paardenkracht) gebruikt. Sinds 1978 zijn autofabrikanten echter wettelijk verplicht om het motorvermogen in kW aan te geven. De vermelding van Pk is alleen nog toegestaan als deze samen met kW genoemd wordt; dit moet voor meer transparantie zorgen. Het was het arbeidsvermogen dat een gemiddeld paard langdurig kon leveren, bijvoorbeeld voor het aandrijven van een rosmolen. De naam paardenkracht is verwarrend, want het is niet een eenheid van kracht maar van vermogen.

Er is een simpele formule om de verschillende vermogens om te rekenen van bijvoorbeeld kW naar Pk.

1 Pk = 0,736 kW

1 kW = 1,359 Pk

Dit betekent wanneer een auto 115 Pk heeft, heeft hij 84,56 kW. Om 115 x 0,736 komen we op een kW uit van 84.64. Meestal worden ze afgerond, dus hier zou het 85 kW zijn. Andersom kan het ook uitgerekend worden. Dan vermenigvuldigen we 90 kW met 1,359, dit maakt 122,31 Pk. Afgerond zou dit dan 122 Pk zijn.

Martin Schilder gebruikt cookies op haar websites, om de website te analyseren en om het gebruiksgemak te vergroten. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.
Annuleren